The EU campaign „Our Food. Our Future“ campaign ended on August 31st 2023.

This webseite will not ne updated. BUT: The fight for a sustainable and fair food system is far from over. Here you can find all partners who continue this fight – also in your country!

Visit our partners

Láthatatlan összetevők - Látható tiltakozás

Scott Evans / Unsplash

HU

Bizonyos élelmiszerek károsak és romboló hatással vannak társadalmunkra. Te is segíthetsz ezt megváltoztatni: Támogasd az élelmiszerláncokra vonatkozó új, szigorú uniós szabályokat!

A szupermarketben vásárolt élelmiszerek többsége az emberi jogok megsértésével és környezetpusztítással „szennyezett”. Mégis, ezek az íz nélküli összetevők gyakran láthatatlanok maradnak számunkra. Minden egyes falattal lehetővé tesszük a gazdálkodók, a munkások kizsákmányolását, hagyjuk, hogy növényvédőszerekkel mérgezzék a talajt és a talajvizet, támogatjuk, hogy a helyi lakosságot megfosszák földjeiktől. Mindez azért történik, hogy a nagyvállalatok és az áruházláncok még gyorsabban, nagyobb mennyiségben és olcsóbban tudjanak élelmiszert előállítani. A nők és bevándorlás hátterű munkavállalók, vendégmunkások azok közé tartoznak, akiket a legkeményebben sújtanak az élelmiszer-ellátási láncok káros üzleti gyakorlatai. Bár ezek a munkások és  nők fontos szerepet játszanak az élelmiszer előállításban, ők gyakran nem tudják megfelelően eltartani magukat és családjukat, bizonytalan a jogi státuszuk van, vagy diszkriminációval szembesülnek.

Tudd meg, milyen láthatatlan összetevőket rejt az ételünk! Tudj meg többet az általuk okozott problémákról, és arról, hogy miért egy szigorú, egész Európára kiterjedő szabályozás az a megoldás, amelyet Neked is kérned és támogatnod kell!

Kezdjünk el nyomást gyakorolni!

Küldj levelet, most!

Mit rejt az ételed?

Élelmiszereink útja a szántóföldtől a feldolgozáson át a szupermarketig nagyon hosszú. Az agrár-élelmiszeripari ágazatban a multinacionális vállalatok bonyolult ellátási láncokat hoztak létre, több alvállalkozóval, amelyeknek az egymásutániságát nehéz nyomon követni. Mindez azért is történik, hogy -átláthatatlanná tegyék a felelősségi köröket. Ezen üzleti gyakorlatok negatív következményei gyakran az ellátási lánc elején jelentkeznek a legkomolyabban, ahol a munkavállalókat – különösen a nőket és vendégmunkásokat, a bevándorlókat – gyakran kizsákmányolják, és nem biztosítanak számukra tisztességes munkakörülményeket.

Tudd meg, milyen történetek állnak az élelmiszereink mögött, és melyik termékkel milyen probléma merülhet fel.

Egy szigorú európai uniós jogszabály változtathat ezen a helyzeten, mégpedig a következők miatt.

Egy kötelező érvényű szabályozás kulcsfontosságú a tisztességes munkakörülmények garantálásához, valamint a környezet- és klímavédelem biztosításához: felelősségre vonhatja a vállalatokat, felelősségre vonhatja őket az ellátási láncukban okozott károkért! Egy szigorú uniós rendelet harmonizálná a jogszabályokat az Európai Unió tagállamaiban, és olyan egyenlő feltételeket teremtene minden szereplő számára, amelyek között az emberi jogok és a környezet védelme kötelező. Olyan ellátási láncot hozna létre, amelyben a ezek a most létező problémák eleve nem is merülhetnek fel. Különösen azok a kiszolgáltatott csoportok, amelyek olyan rossz helyzetben vannak, hogy nem tudnak kiállni saját jogaikért, különleges védelemre szorulnak. Ezek közé tartoznak a munkavállalók, különösen a nők és a gyermekek, a vendégmunkások, de a kisléptékben gazdálkodók is. Ők aránytalanul nagy mértékben szenvednek a vállalatok kizsákmányoló üzleti gyakorlatától.

Tudj meg többet arról, hogyan járulhatna hozzá a problémák megoldásához egy uniós élelmiszer- ellátási láncra vonatkozó jogszabály!

Csatlakozz hozzánk, követeljük ki együtt ezt az előremutató jogszabályt!

A vállalkozások felelősségre vonása érdekében erős, kötelező emberi jogi átláthatósági és átvilágítási jogszabályokat követelünk. Az emberi és munkajogok megsértésének, a környezetpusztításnak, valamint az ellátási láncaik mentén történő földfosztásnak és kényszerű kitelepítéseknek a nagyságrendje miatt az agrár-élelmiszeripari vállalatokat a magas kockázatú vállalkozások közé kell sorolni. Minden erőfeszítést meg kell tennünk a megélhetést biztosító bérek és jövedelmek, az egyesülési szabadság és a kollektív tárgyalások szabadságának biztosítása, az átfogó egészségügyi és biztonsági gyakorlatok, a biztosított jogállás, valamint a nemi alapú megkülönböztetés elleni védelem érdekében – különösen a nők, a vendég- és bevándorló munkavállalók, és a kistermelők esetében. Az európai rendelet kidolgozásának folyamata 2020 áprilisában kezdődött. Az Európai Parlament 2021 márciusában elfogadott egy jelentést, amely támogatja az ambiciózus és szigorú átvilágítási normákat. Most Didier Reynders (Jogérvényesülés) és Thierry Breton (Belső piac) biztosok feladata az irányelvjavaslat kidolgozása. Věra Jourová, az Európai Bizottság Értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, az ő szavának itt is rendkívüli súlya lesz.

Most rajtunk múlik: Írjunk Reynders és Breton biztosoknak, valamint Jourová alelnöknek. Mondjuk el nekik, hogy az emberi jogokat és a környezetet MOST kell megvédenünk az átvilágítással kapcsolatos szigorú jogszabályokkal! NEM KÉSLEKEDHETÜNK TOVÁBB!

Add tovább!