The EU campaign „Our Food. Our Future“ ended on August 31st 2023.

This website is no longer up to date. BUT: The fight for a sustainable and fair food system is far from over. Here you can find all partners who continue this fight – also in your country!

Visit our partners

Ingrediente invizibile – Protest vizibil

Scott Evans / Unsplash

RO

Unele alimente sunt dăunătoare și distructive. Ne poți ajuta să schimbăm asta: Susține o lege europeană puternică privind lanțul de aprovizionare

Majoritatea alimentelor pe care le cumpărăm de la supermarket sunt contaminate cu încălcări ale drepturilor omului și cu distrugerea mediului. Totuși, aceste ingrediente fără gust rămân adesea invizibile pentru noi. Cu fiecare înghițitură, noi facem posibilă exploatarea muncitorilor, contaminarea cu pesticide a solului și a apelor subterane sau acaparearea terenurilor de la populațiile locale. Toate acestea se întâmplă pentru ca marile corporații și lanțuri de supermarketuri să poată produce hrană mai repede, mai mult și mai ieftin. Muncitorii migranți și femei sunt printre cei mai grav afectați de practicile comerciale nocive de-a lungul lanțurilor noastre de aprovizionare cu alimente. Deși muncitorii migranți și femei joacă un rol important în producția alimentelor, de multe ori ei nu reușesc să se hrănească pe ei și familiile lor în mod corespunzător, au un statut legal incert sau se confruntă cu discriminare.

Află ce ingrediente invizibile se ascund în hrana noastră! Află mai multe despre problemele pe care le provoacă și de ce o lege europeană puternică e o soluție la care ar trebui să contribui și tu!

Începe să pui presiune!

Mail now

Ce se ascunde în hrana ta

Călătoria hranei noastre de la câmpul agricol, trecând prin procesare și până la supermarket, este una lungă. În sectorul agroalimentar, multinaționalele folosesc lanțuri de aprovizionare complexe, cu multipli subcontractori care pot fi greu de urmărit, pentru a-și dilua responsabilitățile. Consecințele negative ale acestor practici de afaceri sunt de multe ori resimțite cel mai mult la începutul lanțului de aprovizionare, acolo unde muncitorii – în special femei și migranți – sunt adeseori exploatați și forțați să muncească în condiții improprii.

Află povestea din spatele hranei noastre și ce probleme conține fiecare produs.

O lege europeană puternică poate schimba lucrurile. Acesta este motivul:

Reglementările cu caracter obligatoriu sunt cheia garantării unor condiții de muncă decente și a asigurării protecției mediului și a climei: ele pot trage la răspundere companiile pentru daunele pe care le provoacă de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare! Un regulament UE puternic ar armoniza legile din toate statele membre și ar crea condiții de concurență echitabilă pentru toți actorii, în care apărarea drepturilor omului și protejarea mediului vor fi obligatorii. S-ar crea un lanț de aprovizionare în care problemele existente nici nu ar mai putea să apară. Mai ales grupurile vulnerabile care nu au cum să-și apere drepturile au nevoie de o protecție specială. Acestea includ muncitorii migranți, în special femeile și copiii, dar și micii proprietari de terenuri. Ei suferă în mod disproporționat de pe urma practicilor comerciale abuzive ale companiilor.

 

Află mai multe despre modul în care poate fi de ajutor o lege europeană privind lanțurile de aprovizionare!

Cere împreună cu noi o directivă ambițioasă

Pentru a trage companiile la răspundere, noi cerem o legislație puternică și obligatorie de tipul due diligence pentru protejarea drepturilor omului. Din cauza magnitudinii încălcărilor drepturilor omului și ale muncitorilor, a distrugerii mediului, precum și a acapărarii terenurilor și a strămutării forțate de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare, companiile agro-alimentare ar trebui să fie clasificate drept întreprinderi de mare risc. Trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a asigura salarii și venituri suficiente traiului, pentru a obține libertate de asociere și negocieri colective, practici cuprinzătoare privind sănătatea și siguranța, statut legal sigur, precum și protecție împotriva discriminării de gen – în special pentru muncitori migranți, femei și mici întreprinzători. Crearea acestui proiect de lege european a început în aprilie 2020. În marite 2021, Parlamentul European a adoptat un raport care sprijină standarde puternice și ambițioase de due diligence. Acum este în sarcina comisarilor Didier Reynders (Justiție) și Thierry Breton (Piața internă) să redacteze o propunere de directivă. Vocea vicepreședintei Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, va avea de asemenea o influență foarte mare în această chestiune.

Acum totul depinde de noi: Scrie-le comisarilor Reynders și Breton și vicepreședintei Jourová. Spune-le că trebuie să protejăm ACUM drepturile omului și mediul cu o legislație puternică de tipul due diligence! FĂRĂ ALTE AMÂNĂRI!

 

Spune-le prietenilor!